Mir Kalesi / Keleha Mîr

Şehre ilk girişte dikkatinizi ilk çekecek olan şehrin ortasındaki kale olacaktır. Hakkari’ye hakim bu kaya üzerine her ne kadar bir izi kalmamışta olsa, Mîr Kalesi kurulmuştur. Bu kale iki ayrı kademe de inşa edilmiştir.

Mîr Kalesi
 
Şehre ilk girişte dikkatinizi ilk çekecek olan şehrin ortasındaki kale olacaktır. Hakkari’ye hakim bu kaya üzerine her ne kadar bir izi kalmamışta olsa, Mîr Kalesi kurulmuştur. Bu kale iki ayrı kademe de inşa edilmiştir. Klasik Urartu kale anlayışına örnek bir konumda olan bu yapı Urartu-Nairi döneminde kayaya oyulmuş kısımdan ve Hakkari Beyleri döneminde yapılmış üst kaleden oluşmaktadır.1960’lı yıllara kadar piknik alanı ve lokanta olarak kullanılan bu kale daha sonra askeri üs olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şuan sadece doğuya bakan yönünde çok az bir kale duvarı ve güneyinde de evlerin olduğu kısımdaki eski kalıntılarla tarihe tanıklık etmektedir. Mimarisi hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Ama Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Mîr Kalesi’ne ait bilgiler mevcuttur.
 
Keleha Mîr
 
Dema  mirov dikeve bajarê Colemêrgê tişta ber çavê mirov dikeve yek ji wan jî Keleha Mîr e. Tê  gotin ku di serdemê Ûrartûyan de bi awayê çanda Ûrartûyan ve hatiye hûnandin û ji bo ku em serdema Ûrartûyan fêmbikin mînakek pir bi heybet e. Keleha ku di sala 1960’an de wek xwaringeh û cihê seyranê dihat emelkirin piştre wekî baregehek leşkerî hatiye bikaranîn û heya niha jî heman rewşê de ye. Tenê aliyê ku dinêre rojhilat hinek dîwarê kelehê mane û aliyê başûrê kelehê de jî bermahiyên kevin mane. Lê gerokê bi navê Ewliya Çelebî di nivîsên xwe de behsa vê kelehê kiriye.
 

Gold Firmalar