Bay Kalesi / Keleha Bayê

Şehrin güney tarafinda 2-3 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Kale denizde 2025 m yükseklikte sarp ve kayalık bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kaleye hem kuzeyde hem de güney tarafından tırmanmak mümkündür. Günümüzde kuzey kenarında yarıya kadar araba için yol açılmış olup geri kalan kısmı tırmanma yoludur.

Bay Kalesi
 
Şehrin güney tarafinda 2-3 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Kale denizde 2025 m yükseklikte sarp ve kayalık bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kaleye hem kuzeyde hem de güney tarafından tırmanmak mümkündür. Günümüzde kuzey kenarında yarıya kadar araba için yol açılmış olup geri kalan kısmı tırmanma yoludur. Kayalık kısmı merdiven gibi yapılmış olup bu da çıkışı kolaylaştırmaktadır. Kalede mimari doku büyük ölçüde tahrip olduğundan bunu tam olarak ortaya koymak mümkün olmamaktadır. Ancak en üst kesiminde moloz taslar ve hurasan harcı ile tutturulmuş duvar izlerine rastlanmıştır. Etrafa dağılmış seramik parçalarından demir çağından ortaçağ sonlarına kadar burada yerleşimin olduğuna işarettir. Tuğla ve seramikler dışında üzerinde harç ve süslemeler olan bir tas parçası ile üzerinde kazınmış ters lale motifler kalenin kalenin diğer kalıntılarını teşkil eder. Tarihi kaynaklarda Hakkari Beyleri’nden Malik Bey’in Bay Kalesi’nde hüküm sürdüğü belirtilmesi Hakkari tarihinde buranın önemini belirtir.
 
Keleha Bayê
 
Ev keleh li navenda Colemêrgê ye dikeve aliyê başûr û  nêzî Gundê Bayê li ser kevirek bilind hatiye avakirin. Keleh ji deryayê 2025 m bilindahiyê ye û li ser zinarekê hatiye avakirin. Ev keleh taybet ji bo çavdêriyê hatiye bikaranîn. 2-3 kîlomîtroyan ji bajêr dûr e. Mirov dikare him ji aliyê bakur ve him jî aliyê başûr ve hilkişe ser kelehê. Di roja me de rexê başûr heya nîviya wê rê hatiye çêkirin ya din jî ji bo hilkişînê mirov dikare bimeşe. Aliyê kevir wek pêlekanan hatiye amade kirin û ev jî ji bo derketina kelehê zehmetiyê nade mirov. Li vê kelehê ji bo ku tevîneka dîrokî tune bûye mirov nikare di derheqê kelehê de xwe bigehîne agahiyên zelal. Lê belê li rajoriya kelehê de mirov rastî dîwarên bi kevirên sûtal û xercê Xoresanê ve hatine çêkirî tê.  Ji parçeyên ferfûrên belav bûyî diyare ku ji serdema hesin, heya dawiya serdema navîn li vê derê jiyanê dewam kiriye. Desthilatdariya Malîk Beg ya vê kelehê giringiya wê dide diyarkirin.

Gold Firmalar