Hakkari Stelleri / Peykerên Colemêrgê

1998 yılında bir adamın ev yapmak için yaptığı kazı çalışması sırasında 13 stel bulunmuştur. Bu 13 stel Hakkari’ nin karanlık tarihi hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Bulunan stellerin Habuşkiya Krallığı döneminde yapıldığı düşünülüyor.

Hakkari Stelleri
 
1998 yılında bir adamın ev yapmak için yaptığı kazı çalışması sırasında 13 stel bulunmuştur. Bu 13 stel Hakkari’ nin karanlık tarihi hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Bulunan stellerin Habuşkiya Krallığı döneminde yapıldığı düşünülüyor. Eğer bu bilgiler doğruysa bu da Urartu- Nairi Konfederasyonu dönemine denk geliyor. Uzunluk ve genişlikleri 0.70 ve 3.10 metreye ulaşan ebatlar arasındadır. Arka yüzü doğal halde olan bu taşların ön yüzleri eski taş oymacılığının en güzel örneklerini oluşturur. Süslü olan bu yüzlerde insan figürlerine yer verilmiştir. Bunlardan on biri erkeklere, ikisi kadınlara aittir. Bu taşların on üçünde de cepheden ve çıplak bir insan bedeninin üst kısmı konu edinmiştir. Resimlerde kadın resimleri tombul, erkeklerin de ince uzun yüzlü olması dikkat çekicidir. Başlarında bere ya da takke türü başlıklar bulunur. Genelde bellerinde geniş kemer ve kemerlerin üstünde kadınlarda da bir hançer asılıdır.
 
Peykerên Colemêrgê
 
Di sala 1998’an de wexta kesekê di binê Keleha Colemêrgê de xîmê xaniyê xwe vedikir rastî van 13 peykeran hatiye. Ev 13 stêl derheqê dîroka tarî ya Colemêrgê gelek agahiyên girîng dide. Tê gotin ku ev peyker di serdema Keyaniya Hûşkiyan de hatine çêkirin. Ger ev agahî rast bin ew jî rastî serdemê Konfederasyona Ûrartû- Naîrî tê. Dirêjahî û firehiya wan jî navbera 70 cm û 3.10 mîtroyan de ne. Ev kevirên ku rûyê pişta wan xwezayî mînakên necirandina çaxê keviran ya kevin di xwe de dihewînin. Rûyên keviran yên xemlandî de cih dayîne mirûçên mirovan. Ji van keviran 11 yên mêran 2 ji wan jî yên jinan in. Di van 13 stêlan de berê laşê mirovan yê tazî ji bedena mirov ya jor şûnda wek mijar hatiye destxistin. Beşa lingan nehatiye nîşandan. Di wêneyên ku li ser van keviran de jin qelew mêr jî lawaz û rû dirêj hatine nîşandan ev jî bala mirovan dikişîne. Di serê van de jî tiştek wekî kuman hene. Giştî navpişta gelekan de qayîş û li ser qayîşan jî wêneyên jinan de xencer hene.
 

Gold Firmalar