Kızıl Kümbet Mezarlığı / Goristana Gumbeta Sor

Kızıl Kümbet’e yakın bir sırta kurulmuş tarihi bir mezarlık var. Osmanlı döneminden kalma bir mezarlık olduğu tahmin edilmektedir.

Kızıl Kümbet Mezarlığı 

Biçer Mahallesi şehir merkezi olduğu için tüm tarihi eserler burada toplanmıştır. Gülereş Baba Türbesi’nin güney tarafında Kızıl Kümbet bulunmaktadır. Bakımsızlıktan dolayı Kızıl Gümbet yıkılmış ve yok olmuştur. Ayakta kalan duvarlar yıkılmaya rağmen geçmişten bize çok bilgi vermektedir. Yapılan yüzey araştırmasında yapıda firuze renkli çini parçalarına rastlanmıştır. Geniş bir kazı çalışması yapılması halinde yapı tam olarak ortaya çıkacak ve geçmiş hakkında birçok bilgi elde edilecektir.

 

Gorıstana Gumbeta Sor

Ji ber ku Taxê Bajêr navenda bajêrî ya kevne hemû bermayiyên dîrokî li vê derê kom bûne. Li heman taxê de nêzî Tirbeya Gulereş aliyê başûr Gumbeta Sor cih digire. Di roja me de ji ber xemsariyê  avahiya Gumbeta Sor wêran bûye. Dîwarên ku heya niha li ser piyan mayî jî gelek agahiyan dide mirov. Lêkolînên ku li ser hatine kirin de rastî parçeyên ferfuran yên rengê fîrûzeyî hatine. Ger berfireh bikolin  wê derheqê raboriyê de gelek agahiyên zelal bên destxistin.

Gold Firmalar