Avaşin Deresi / Çemê Avaşîn

Cilo-Sat Dağları arasında kalan çöküntü havzasından sularını toplayan Avaşin adını aldığı özelliğiyle, sularının masmaviliğiyle ün salmıştır. Şemdinli topraklarında batıdan doğuya güneye doğru geniş bir yay çizerek yaklaşık 35 km sonra Irak topraklarına girer.

Avaşin Deresi
 
Cilo-Sat Dağları arasında kalan çöküntü havzasından sularını toplayan Avaşin adını aldığı özelliğiyle, sularının masmaviliğiyle ün salmıştır. Şemdinli topraklarında batıdan doğuya güneye doğru geniş bir yay çizerek yaklaşık 35 km sonra Irak topraklarına girer. Avaşin’in aktığı vadi en az diğer vadiler kadar güzelliklere sahiptir. Her mevsim bol su taşıyan Avaşin yine her mevsim maviliğini bütün sadeliğiyle korur. Maviliğini kaynağını aldığı Sat yaylalarında bulunan buzul gölleriyle aynıdır.
 
Çemê Avaşîn
 
Ev çemê hêza xwe ji avên tejaneya navbera Çiyayên Cîlo-Satê werdigire û ji ber taybetiya navê xwe li her aliyê dinyayê bi nav û deng e. Çavkaniya wê ji axa Şemzînan dest pê dike û piştî 35 kîlomîtroyan dikeve axa Îraqê. Ev çemê ku zêdehiya Çemê Zapê pêktîne wek delaliyên geliyên din ew jî delaliyekê derdixe holê. Avaşîn her demsalê gelek avê kêş dike û şînbûyîna xwe tu demsalan wenda nake. Şînbûyîna wê jî ji çavkaniyên wê yên golên keviyepîran  tê.

Gold Firmalar