Yüksekova'da seracılığa başladı talebe yetişemiyor

HAKKARİ TANITIM TV

Yıllardır mevsimlik işçi olarak Türkiye'nin değişik  şehirlerinde seracılıkta çalışan Star Esenkol çalıştığı yerde salatalık üretimi ile ilgili kursa yazıldı.

Kursta gördüğü bilgileri deneyimleyen Esenkol biraz birikmiş parasıyla bunu memleketi Yüksekova'da uygulamak istedi.

Evinin bahçesinde 2 Bin metrekarelik alanda  sera kuran Esenkol, Bahçesinde salatalık yetiştirmeye başladı. Yetiştirdiği salatalıklarda verimi artıran Esenkol Şuan talebe yetişemiyor.

Çiftçilik ile uğraşan Star Esenkol Yüksekova Halkın Sesi Gazetesine yaptığı açıklamada,  Bu işe başlamadan önce şehir dışında  seracılık işinde çalıştığını söyledi.

Yaptığı işi kendi memleketinde de uygulamak istediğini vurgulayan Esenkol," Neden olmasın dedim ve işe koyuldum. Denedim baktım güzel bir verim alıyorum. Şehir dışına çıkmaktan vazgeçtim.  Kendimi tamamen bu işe verdim. Şuanda 10 dönümlük arazi de 10 seramız var.

Yaptıkları işin maliyetinin çok olduğunu belirten Esenkol, Şöyle konuştu: Seranın maliyeti diğer bahçelere oranla daha fazla. gübresi daha pahalı tohumu daha pahalı. İlk başladığımızda gübrenin kilosu 350 liraydı. Şu anda  Bin 500 lira olmuş . Salatalık ürününe 3 çeşit gübre vermemiz gerekiyor. Yoksa verim alamayız. 

Seranın İlaçlaması var ısısı açık ortamlara oranla daha fazla olduğu  bazı hastalıklara neden oluyor. Bazen bu ilaçları bulamıyoruz burda mecburen internet üzerinden istiyoruz.

Üç yıldır bu işi yapıyoruz. 10 bin metrekare  alanda seralarımız var yıllar geçtikçe seralarımız artırıyoruz. her tarafa bir tane kuruyoruz. Başka arkadaşları da dahil ediyoruz. Onlarda üretime geçiyor.

Yaptığım işe talep çok fazla geliyor. Telefonlarım susmuyor. her taraftan beni arıyorlar." İfadelerini kullandı.