Mela Mahmud Akdoğan

Mela Mahmud Akdoğan Rumi 1328 Miladi 1910 yılında Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Bölücek (Pîrosa) köyünde dünyaya geldi. Pirosan Aşireti Bilêlî Kabilesi, Mahmut ailesinden Mela Pürmüs Akdoğanın oğludur.

Mela Mahmud Akdoğan

Mela Mahmud Akdoğan Rumi 1328 Miladi 1910 yılında Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Bölücek (Pîrosa) köyünde dünyaya geldi.

Pirosan Aşireti Bilêlî Kabilesi, Mahmut ailesinden Mela Pürmüs Akdoğanın oğludur.

Cumhuriyetin kurulmasına kadar Pîrosî Aşiretinin tamamı Bölücek Köyünde bir arada yaşarlardı. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra aileler köyüne etrafındaki mezralara yerleşti. Mela Pürmüs’te Aşka Mezrasına yerleşerek burada çocukları ve yakın akrabaları ile yaşamaya başladılar.

İmam olan babasının yanında din eğitimi alan Mela Mahmud, daha sonra Federel Kürdistan bölgesine geçerek Kovilî Köyünde Şeyh Yusuf Kirorî’nin yanında yıllarca din eğitimine devam etti.

1936 yılında askerliğe giden Mela, askerliğini Van Özalp’ta yaptı.

Askerlikten döndükten sonra aldığı eğitim ve her şeyi kolay kavrayan bir zekaya sahip olan Mela Mahmud, Türkçeyi de iyi şekilde öğrenmiş ve okuma yazmada da kendisini geliştirmişti.

Onun bu dehasını keşfeden dönemin Beytüşşebap kaymakamının önerisi ile genç yaşta Bölücek (Pîrosa) köyüne muhtar olması için kendisine muhtarlık teklif edildi. İlk başlarda kendisinin genç olmasından dolayı bu görevi kabul etmese de, Kaymakam ve dönemin yetkililer tarafından ikna edilerek 1938 yılının Mart ayında muhtar seçildi.

1938 yılından 1993 yılına kadar sadece bir dönem ara verdiği muhtarlık görevini devam etti ve toplamda 53 sene muhtarlık yaparak bölgede kırılması zor bir rekora da imza atmıştır.

Bölgede aşiret dengelerinin oluştuğu ve güçlünün iktidarının yaşandığı dönemlerde, ailesine öncülük edem Mela Mahmut Akdoğan, hem muhtarlığı hem de aile büyüklüğü görevini her zaman layıkıyla yerine getirmesi, barışçıl ve dürüst olması, kendisinin kısa sürede bölgenin tamamında tanınmasına ve toplumda büyük değer görmesine imkan sağladı.

Ayrıca babası Mela Pürmüs’ün alim olması ve oğlunun da kendisinin yolundan gitmesi, din alanında ileri seviyede kendisini geliştirmesinin yanı sıra, toplumdaki sözüne güvenilir bir kişiliğe sahip olması oluşan husumetlerde sürekli kendisine danışılacak bir mevki olarak görülmesi, kısa sürede bu meziyetlerinin toplum tarafından görülmesi, Pîrosî aşiretinin de Musul’dan Van’a, Şırnak ve Hakkari bölgesinde yaşayan bölge insanları arasında hak ettiği saygının oluşmasına yol açtı.

1936 yılında askere gitmeden birkaç yıl öncesinden evli olan Mela Mahmud Akdoğan, daha sonraki yıllarda bir evlilik daha yapmıştır.

İki evliliğinden 6 oğul ve 5 kızı olmuştu.

İl eşi olan Hazal Akdoğandan Nazdar, Hane, Muhbet, Hacer, Kemal, Pürmüs, Cemal ve Cihangir adından çocukları varken, ikinci eşi olan Gozel Akdoğandan ise İsmet, Selim ve Hatice adında çocukları olmuştu.  

1993 yılında muhtarlığı bıraktıktan sonra köyündeki mütevazı yaşamına devam eden Mela Mahmud Akdoğan 2002 yılında 93 yaşında Bölücek (Pîrosan) Köyü Aşka Mezrasında hakkın rahmetine kavuştu.

Mela Mahmud Akdoğan’ın naşı şu anda Bölücek (Pîrosan) Köyü Aşka Mezrasında bulunan aile kabristanındadır.

Gold Firmalar