Hakkari'de Kürt Dil Bayramı etkinliği

HAKKARİ TANITIM

DEM Parti Hakkari İl Örgütü de Kürt Dil Bayramı dolayısı ile eski Hakkari Belediye hizmet binası önünde basın açıklaması düzenledi. 

Açıklamaya Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, DEM Parti İl Eş Başkanları Hümeyra Armut ve Kadir Şahin ile, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar destek verdi. 

Dün dolayısı ile hazırlanan Kürtçe Basın metnini okuyan DEM Parti İl Eş Başkanı Kadir Şahin, 15 Mayıs 1932 tarihinde Celadet Alî Bedirxan öncülüğünde Şam kentinde Kürtçe Hawar Dergisi’nin yayın hayatına başladığını ve 15 Mayıs 2006 tarihinden bu yana günün Kürt Dil Bayram’ı olarak kutlandığını söyledi. 

Kürt halkının dil ve kültür mirasını kutlama ve koruma amacıyla her yıl 15 Mayıs’ta çeşitli etkinliklerle kutladığını anımsatan Şahin, dilin toplumun kimliğinin temel taşı olduğu gerçeğini hatırlatarak, dilin korunması ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Şahin, yazınsal ve edebi olarak ilk kez Latin alfabesiyle Kürtçe olarak Hawar dergisinin yayımlanması bu bayramın kabulü. Bu gelenek devam ettirilmek isteniyor. O dönemden şimdiye kadarki dönemi ele alırsak Kürt dili üzerinde hep aynı baskılar var. Ancak Kürt dili kendini yaşatmaya çalışıyor” dedi. 

DEM Parti olarak Kürtçe üzerindeki baskıların kaldırılması ve yaşamanın her alanında kullanılabilmesi için mücadelelerine devam edecekleri mesajını veren Şahin, devletin farklı kültür ve dillerin önünü açacak somut adımlar atması gerektiğini söyledi. 

Açıklamanın ardından DEM Partililer Kürtçe müzikler eşliğinde halay çekti. 

Daha sonra Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Belediye Eş Başkan Yardımcısı Hatice Uçer, beraberindeki DEM Parti yetkilileri ile STK temsilcileri çarşı merkezinde Kürtçe yazılı broşür dağıttı.