Abdurrahman Keskin

1947 yılında Hakkari’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Hakkari Cumhuriyet ilköğretim Okulunda, liseyi ise Kütahya Lisesinde tamamladı.1963 yılında ticaret hayatına atıldı. Ancak kısa bir müddet sonra tercihini halkın sorunlarına adaması yönünde kullanır ve siyasete atılmaya karar verir. Bu maksatla 1969 yılında Hakkari CHP Gençlik Kolları İl Başkanlığı görevine başlar.

ABDURRAHMAN KESKKİN KİMDİR?
 
1947 yılında Hakkari’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Hakkari Cumhuriyet ilköğretim Okulunda, liseyi ise Kütahya Lisesinde tamamladı.1963 yılında ticaret hayatına atıldı. Ancak  kısa bir müddet sonra tercihini  halkın sorunlarına adaması yönünde kullanır ve siyasete atılmaya karar verir. Bu maksatla 1969 yılında Hakkari CHP Gençlik Kolları İl Başkanlığı görevine başlar.
 
Halkın sorunlarını çözmek için politika üreten ve Hakkari siyaset sahnesinde unutulmaz bir yere sahip olan Keskin, daha siyasete başladığı ilk yıllardan itibaren halkın büyük sevgisini kazanmıştır. O yıllarda Esnaf ve Sanatkârlar Derneğinin kurucu üyesi olan Keskin, Bölgenin sorunlarının görüşülmesi amacıyla düzenlenen çeşitli toplantı ve panellere katılır ve daha çok eleştiren kimliğiyle ön plana çıkar.

Dönemin Hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde bölgenin sıkıntılarını dilegetirmek için her fırsatı cesurca kullanan Keskin sadece toplantılarda konuşmanın yetmediğini ve bunun ile birlikte, bölgedeki sıkıntıları genele yansıtmak ve daha hızlı çözüme kavuşturmak amacıyla, siyaset ile birlikte gazeteciliğe de başlamıştır.
 
1973 yılında CHP nin Hakkari il Başkanlığına seçilen Keskin, İl Başkanlığının yanı sıra gazetecilik kimliğiyle de öne çıkmaktadır.
 
1976 yılında Keskin, Tipo el ayak pedallı iki makine alır ve Halkın Sesi Gazetesi adıyla bir yerel gazete çıkarmaya karar verir.
 
Gazetesini çıkaracağı bir matbaa kurar. Kurduğu gazetesinde makale yazmaya başlar. Gazetenin yazarları arasında Ramazan Çavdar ve aynı zamanda gazetenin yazı işleri müdürü merhum Av. Cumhur Keskin’de bulunmaktadır.
 
Daha sonraları gazetede yayınlanan makalelerden ve haberlerden dolayı peş peşe davalar açıldıysa da, bu davaların tümü beraatla sonuçlanır.
 
Hakkari Halkın Sesi Gazetesi ve Matbaası artık Hakkari ye gelen gazetecilerin basın irtibat yeridir. Keskin yerel Gazeteciliğin yanı sıra Milliyet Gazetesi Hakkari temsilciliğini de üstlenir.

Keskin 1977 yılında yapılan yerel seçimlerde CHP'den Hakkari Belediye Başkanı olarak seçilir ve 1980 askeri darbesine kadar bu görevine devam eder.
 
1980 askeri darbesinden sonra görevden alınan Keskin, her yerde REİS unvanıyla anılmaya başlar.
 
Keskin belediye başkanlığı görevinden sonra, gazeteci Ferhal Boratav ile İngiliz yayın kuruluşu BBC'de gazetecilik yapmaya başlar.
 
Bu dönemde Irak devrik lideri diktatör Saddam Hüseyin rejiminin, Kuzey Irak’taki Kürtlere yaptığı zülüm ve soykırımıyla ilgili haberlerini Milliyet Gazetesine servis eden Keskin aynı zamanda BBC aracılığıyla da yaşanan dramı dünya kamuoyuna duyurmaya devam eder.

Keskin 1994'de yapılan yerel seçimlerle SHP'den büyük bir farkla ikinci kez belediye başkanlığını kazanır. 1994-1999 yıllarında belediye başkanlığı döneminde, gazeteci kökenli olması nedeniyle çöplükten geçinen çocuklar konusunu ve Hakkari'deki açlığı, sefaleti ülke ve dünya gündemine taşıdır.

Belediyenin içinde bulunduğu mali sıkıntıdan dolayı, “Belediyenin kapısına kilit vuracağım” şeklindeki açıklamasıyla da ülke kamuoyunun özellikle Başkentin dikkatini Hakkari’ye çekerek başta 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmak üzere, dönemin bakanlarının çoğunu Hakkari’ye gelmeleri ve belediye sorunlarıyla ilgilenmelerini sağlar.

Keskin katıldığı TV programlarından birinde, dönemin Mili Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam ile tartışmaları soncuna, "Bakan kendisini sınıfta öğretmen, beni de orta dereceli sınıflarda bir öğrenci zannetti galiba” sözleriyle de günlerce kamuoyunda tartışma yaratan belediye başkanı olarak gündeme geldi.
 
Keskinin Yazdığı makalelerden bazıları;  

Doğu Kalkınmadıkça Batı Rahatlayamaz, Nereden Buldun Bu Serveti, Ankara Hakkari yi Bilmez Ki, ABD nin Çıkarları Nereye Kadar Varsa Oraya Kadar Dosttur, Roboski Hükümetin Utanç Tablosudur ve Hakkari’yi Yönetenler başlıklı makaleleri ulusal medyaya konu oldu.
 
 
"Gazeteciliğin risklilik, duygusallık, maceracılık ve mutluluk yönleri vardır. Bu yönler insana ayrı bir yaşam duygusu veriyor" diyen Abdurrahman Keskin, 1991 yılının Nisan ayında Saddam Hüseyin zulmünden kaçarak sınırlarımıza yığılan milyonlarca Kürt sığınmacılar arasında gazeteci kimliğiyle yaptığı çalışmalarda, gerçek gazeteci olmanın gerçeğiyle burada yüzleştiğini belrtir.
 
Kalp krizi geçirip vefat ettiği güne kadar, her zaman barışı haykıran Keskin, son yıllarda siyasi hayatına Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne geçti. 2011 seçimlerinde BDP’nin Hakkari’de 3 milletvekili çıkarmasında büyük emeği geçti. Keskin, bu arada, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclisi üyeliğini de sürdürüyordu.
 
Evli ve 6 çocuk babası olan Keskin, 13 Ocak 2013 yılında Evinde Geçirdiği Kalp Krizi sonucu vefat etti. 
 
 

Gold Firmalar