1934 yılında Hakkari Merkez Dağgöl Mahallesinde dünyaya gelen Şefik Besi; namı diyar Hacı Şefik’ê Gravi, Gravi Aşiretinin Dedoyi kabilesindendir. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı ise Mehê’dir. Nesibe, Necibe, Süheyla ve Feride adında 4 kız kardeşleri olan Şefik Besi’nin Abdullah ve Sadullah adından iki erkek kardeşi var. Hakkari merkez Bulak Mahallesinde ikamet eden Hacı Şefik Besi girişken kişiliği ile çok erken yaşta ticarete atıldı.
Şefik Besi / Heci Şefik
Şefik Besi / Hacı Şefik Besi
1934 yılında Hakkari Merkez Dağgöl Mahallesinde dünyaya gelen Şefik Besi; namı diğer Hecî Şefik’ê Gravi, Gravi Aşiretinin Dedoyi kabilesindedir.
Babasının adı Hüseyin annesinin adı ise Mehê’dir.
Nesibe, Necibe, Süheyla ve Feride adında 4 kız kardeşleri olan Şefik Besi’nin Abdullah ve Sadullah adından iki erkek kardeşi var.
Hakkari Merkez Bulak Mahallesinde ikamet eden Hacı Şefik Besi, girişken kişiliği ile çok erken yaşta ticarete atıldı.
Hakkari’ye ilk turizm firmasını 1967 yılında şu anki hükümet konağının bulunduğu yerde bulunan dönemin Site Otel’in altında açmış, Hakkari Van arasında otobüs seferleri ilk olarak Hacı Şefik’in açtığı yazıhaneden yapılmıştır.
İlk olarak Saray Turizm firmasının Hakkari şubesini açan Hacı Şefik, daha sonra Van Gölü Turizm ve Van TUR firmaları ile çalışarak Hakkarililere mesafeleri kısaltan adam oldu.
1980- 1983 yılları arasında Berçelan Kebap Evi adı altında bir lokanta açarak işletti.
37 yıl Hakkari Kızılay Şube Başkanlığını yürüten Hacı Şefik, 4 yıl boyunca Hakkari İl Genel Meclis üyeliği ile birlikte, Kentte 4 yılda dava vekilliği görevini de üstlendi.
Hacı Şefik, bir dönem de Hakkari merkez Bulak Mahalle Muhtarlığı görevinde de bulundu.
Doğaya aşırı düşkünlüğü ile bilinen Hacı Şefik, Hakkari’de ilk Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Vakfının ilk kuruculuğunu yaparak bir dönemde başkanlığını da yürüttü.
Yazları Hakkari’nin kuzeyinde bulunan Zoma Hecî Şefiq olarak bilinen Berçelanın Îspîran yaylasında yıllarca hayvancılık yapan Hacı Şefik, kışları ise Hakkari Merkeze bağlı Otluca (Xenanis) köyüne bağlı Köprücük (Pêkrope) mezrasında tarım ve hayvancılık ile de uğraştı.
Yaşamını son demlerine kadar bölgede yaşanan olumlu olumsuz her gelişmede kendisine danışılacak bir kişilik olan Hacı Şefik, deyim yerinde ise tam bir barış ve uzlaşı adamıydı.
Genç yaşında büyük oğlu Refik Besi’yi Çukurca’nı Tiyar Vadisinde (Gelyê Tiyarê) trafik kazasında kayıp eden Hacı Şefik Besinin,vefat eden büyük oğlu Refik, İbrahim, Halil, Celal, Fatih, Mehmet, Kadir ve Barış adında 8 oğlu ile bu çocuklarından olan 26 torunu vardır.
Sofrasında hiçbir zaman tek başına yemek yemeyen Hacı Şefik, bölgede her zaman sofrasında ve yaşamında mert bir kişilik olarak bilindi.
10 Haziran 2002 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Hacı Şefik Besi’nin mezarı Hakkari Merkez Dağgöl Mahallesi, Kale Altı aile mezarlığında bulunmaktadır.