Sait Korkmaz / Sait Ağa

SAİT KORKMAZ / SAİT AĞA Sait Korkmaz, bölgede bilinen namıyla Sait Ağa, 1860 yılında Hakkari merkez Dağgöl Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Babasın Hacı Ali Ağa annesi ise Hamra’dir. Baba tarafından dedesinin ismi ise Keleş’tir.

SAİT KORKMAZ / SAİT AĞA
 
Sait Korkmaz, bölgede bilinen namıyla Sait Ağa, 1860 yılında Hakkari merkez Dağgöl Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir.
 
Babası Hacı Ali Ağa, annesi ise Hamra’dir. Baba tarafından dedesinin ismi ise Keleş’tir.
 
Aşiret birliğinin etkin olduğu dönemde Hakkari'de Ertoşi aşiret konfederasyonunun Gıravi aşireti temsiliyetini yürütmüştür.
 
Sait Korkmaz, ağa olarak anılsa da kendisi ağalığı pek de tasvip etmeyen bir kişiliğe sahipti. Yoksul ve yardıma muhtaç olan insanların yanında olup onlara yardımı esirgemezdi. Civar bölgelerden Hakkari’ye gelen herkesin misafir edildiği, sofrasında misafir eksik olmayan evinin kapısı her daim herkese açıktı.
 
Hakkari’de ve bölgede yaşan aşiretler ya da aileler arası sorunların çözümünde her defasında etkin rol alıp, zekası ve adil tavrıyla çözüm üreterek husumetlerin giderilmesine vesile olmuştur.
 
Sait Ağa’nı yaşadığı dönem hakkında birçok anı anlatılır ve bunların hiçbirinde herhangi bir olumsuz anlatım duyulmamıştır.
 
Bölgenin Rus işgaline uğraması üzerine evleri yakılıp yıkılanlardan biri de Sait Ağa’dır. Bunun üzerine Duhok’un Davudiye kasabasına kalabalık bir kitle ile beraber göç etmek zorunda kalır. Yaklaşık üç yıl burada kalan Sait Ağa, Osmanlı hükümeti tarafından beraberindeki kitlenin sorumluluğuyla görevlendirilir. Bu hizmetinden dolayı da devlet tarafından iki altın nişanla ödüllendirilir.
 
Olaylara olgun yaklaşımı, yardımseverliği, mertliği ve mağduriyetlerin giderilmesindeki girişkenliğiyle etkin olan Sait Ağa, hala döneminin saygın bir aile büyüğü ve kanat önderi olarak anılmaktadır.
 
Cumhuriyet‘in kuruluşundan sonra 1936 yılında Hakkari’nin Van vilayetinden ayrılıp il olmasıyla Hakkari’nin ilk atanmış belediye başkanı da olmuştur.
 
1956 yılında 96 yaşında hayata gözlerini kapatan Sait Ağa’nın mezarı Kale Altı aile mezarlığındadır.
 
Sait Ağanın Fuat ve Haki(Xaki)  adında 2 oğlu ve Asê, Hamide, Delila, Muhtê ve Adilşah adında 5 kızı vardı.
 
Fuat’ın da Memduh, Abdulhaluk, M.Sami ve Mashar adında 4 oğlu ve Sabriye, Hayat, Refika, Hanım, Cevahir ve Zehra adında 6 kızı vardı.
 
Haki(Xaki)'nin ise Sadece Şefika adında bir kızı vardı.

Gold Firmalar